SUPERPRZEPIS

Ciasteczka orzechowo truskawkowe

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasteczka orzechowo truskawkowe

Ciasteczka zrobiłam według przepisu ze starego zeszytu mojej Mamy. Są bardzo kruche i smakują obłędnie z masą truskawkową.

Składniki:

Ciasteczka orzechowo truskawkowe

 

  • Ciasteczka:
  • 30 dkg mąki tortowej
  • 30 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • 10 dkg posiekanych lub startych orzechów
  • 5 dg cukru kryształu

 

  • Masa truskawkowe:
  • 125 dkg margaryny lub masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 25 dkg świeżych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowo truskawkowe

Ciasteczka

Ciasteczka orzechowo truskawkowe
Z ciasta wycinamy krążki i przygotowujemy ciasteczka do pieczenia

Na stolnicy siekamy mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę octu. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na min, 1 godzinę. Ciasto możemy podzielić sobie na 2 części, gdy wałkujemy pierwszą, drugą nadal schładzamy w lodówce.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki wielkości małej literatki lub kieliszka. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami wymieszanymi z cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C ok 15 minut.

Krem

Ciasteczka orzechowo truskawkowe
Z tłuszczu, cukru oraz truskawek przygotowujemy krem

Ucieramy tłuszcz z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodajemy owoce. Masą przekładamy ciasteczka i składamy ze sobą uważając, by orzechy były na wierzchu.