Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Ciasteczka owsiane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mogłam je jesć codziennie podczas ciązy

Ciasteczka owsiane

Składniki:

Ciasteczka owsiane

 

  • 20 dkg płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • ćwierć kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiane
W garnku rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier - wymieszać i uprażyć, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty) - trzeba stale mieszać, bo płatki łatwo się przypalają. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać do płatków uprażonych z cukrem, dodać jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie wymieszać nie przerywając prażenia. Mając całość na małym ogniu powoli dolewać wodę - powinna się cała wchłonąć. To trwa ok. 2-3 minut od dodania składników. Z powstałej masy formować kulki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 stopni) przez 10-15 minut (Zależy, czy wolimy w jaśniejszej czy "ciemniejszej" wersji).

Tagi:

jajko jajka