misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka pełnoziarniste

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem miodu i brązowego cukru. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka pełnoziarniste Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka pełnoziarniste

 

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru brązowego zmielonego na puder
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pełnoziarniste
Sypkie składniki wysypujemy na blat. Dodajemy do nich pokrojone w mała kostkę dobrze schłodzone masło, śmietanę, miód oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy je w 190 st przez około 10-15 minut.
Ciasteczka pełnoziarniste
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka pełnoziarniste
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm
Ciasteczka pełnoziarniste
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Ciasteczka pełnoziarniste
Pieczemy je w 190 st przez około 10-15 minut