SUPERPRZEPIS

Ciasteczka pieguski

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasteczka pieguski Więcej zdjęć (14)

Pyszne, kruche ciasteczka z przeróżnymi dodatkami. Do dekorowania można zaprosić pociechy, które uwielbiają pomagać w kuchni. Potem takie ciasteczka smakują jeszcze bardziej.

Składniki:

Ciasteczka pieguski

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pieguski
Mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

W drugiej misce ucieramy miękkie masło lub margarynę z cukrem pudrem. Dodajemy śmietankę. Gdy masa będzie puszysta partiami dodajemy przesiane wcześniej składniki. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Następnie wsypujemy 3/4 dodatków. Dokładnie mieszamy.

Porcje ciasta dajemy na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Spłaszczamy i układamy na każdym ciastku po kilka lentilków, orzechów i kropelek czekoladowych (z tych odłożonych).

Pieczemy w temp. 165 stopni około 15 minut.
Ciasteczka pieguski
Przygotowujemy wszystkie dodatki do ciasteczek
Ciasteczka pieguski
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier puder
Ciasteczka pieguski
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem
Ciasteczka pieguski
Do utartego masła lub margaryny z cukrem pudrem dodajemy śmietankę
Ciasteczka pieguski
Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Ciasteczka pieguski
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka pieguski
Dodajemy 3/4 dodatków
Ciasteczka pieguski
Dokładnie mieszamy
Ciasteczka pieguski
Odrywamy porcje ciasta (u mnie każda o wadze 20 g)
Ciasteczka pieguski
Ciasteczka spłaszamy i dekorujemy odłożonymi dodatkami
Ciasteczka pieguski
Ciasteczka idealne do szkoły lub pracy
Ciasteczka pieguski
Ciasteczka doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty
Ciasteczka pieguski
Pyszne mega kruche ciasteczka pieguski