Sposób przygotowania:
ciasteczka-pierniczki
Miód i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, następnie do rozpuszczonego dodajemy pół szkl. wody i gotujemy to kilka sekund. Zestawiamy z ognia, studzimy. Gdy wystygnie, dodajemy przyprawę, sodą (rozpuszczamy ją w łyżce wody) oraz roztrzepane jajka. Składniki dokładnie mieszamy (dobrze w tym momencie przelać wszystko do większej miski). Teraz stopniowo dodajemy mąkę oraz kakao gdy ciasto będzie gęste kładziemy na stolnicę i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne. Teraz wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na pół godz. Ciasto przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok. pół cm. Wycinamy kształty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Wyjdzie ok. 3 blaszki ciastek :)
cherry