Sposób przygotowania:
Ciasteczka piernikowe z migdałami
-Mąkę z masłem dobrze posiekać nożem.
-Dodać sodę, sól,przyprawę, aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto. -Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciastorozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
-U mnie tym razem pierniczki zdobione lukrem.
Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier można przechowywać w lodówce szczelnie przykryty.
Lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.
-Dodać sodę, sól,przyprawę, aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto. -Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciastorozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
-U mnie tym razem pierniczki zdobione lukrem.
Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier można przechowywać w lodówce szczelnie przykryty.
Lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.
-Natka-
zbysiowa
cris
marietta