Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka piernikowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierniczki to smaczne i popularne ciasteczka.

Ciasteczka piernikowe z miodem

Składniki:

Ciasteczka piernikowe z miodem

 

  • 8 łyżek miodu
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do pierników

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka piernikowe z miodem
Do rondla włożyć miód razem z cukrem, podgrzać, rozpuścić i przestudzić. Do chłodnego miodu dodać 1 jajko, 2 żółtka, przyprawę do pierników, sodę, wymieszać . Do miski przesiać mąkę, wlać miód z dodatkami, zagnieść ciasto, wyrobić. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjąć, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 8-10 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka smarować, układać na przygotowanej blaszce, smarować spienionym białkiem. Piec w temp.180 stopni około 15 minut.