Sposób przygotowania:
Ciasteczka rumowe
Masło zmiksować na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i aromat. Następnie wsypać mąkę i wymieszać a później zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałki o grubości 3-4 cm położyć na tacy i przykryć folią, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Wyjąć 1 wałek, posmarować go białkiem i obsypać cukrem. Następnie wałek pokroić na plasterki o grubości 5 mm, plasterki układać na blachach wyłożonych pergaminem i piec na złoty kolor (brzegi ciasta się mocniej rumienią a środek pozostaje jaśniejszy) w temp. 180-190 stopni. SMACZNEGO!
Ciasteczka możemy dodatkowo udekorować wiśnią lub rodzynką z rumu oblaną polewą czekoladową.
Wyjąć 1 wałek, posmarować go białkiem i obsypać cukrem. Następnie wałek pokroić na plasterki o grubości 5 mm, plasterki układać na blachach wyłożonych pergaminem i piec na złoty kolor (brzegi ciasta się mocniej rumienią a środek pozostaje jaśniejszy) w temp. 180-190 stopni. SMACZNEGO!
Ciasteczka możemy dodatkowo udekorować wiśnią lub rodzynką z rumu oblaną polewą czekoladową.
przysmak