misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ciasteczka rumowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Znakomite kruche ciasteczka do kawy

Ciasteczka rumowe

Składniki:

Ciasteczka rumowe

 

  • 250g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50g śmietany (gęstej i kwaśnej)
  • aromat rumowy
  • 350g mąki

 

  • Do dekoracji:
  • 1 białko
  • cukier kryształ

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rumowe
Masło zmiksować na puszystą masę i stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i aromat. Następnie wsypać mąkę i wymieszać a później zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałki o grubości 3-4 cm położyć na tacy i przykryć folią, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Wyjąć 1 wałek, posmarować go białkiem i obsypać cukrem. Następnie wałek pokroić na plasterki o grubości 5 mm, plasterki układać na blachach wyłożonych pergaminem i piec na złoty kolor (brzegi ciasta się mocniej rumienią a środek pozostaje jaśniejszy) w temp. 180-190 stopni. SMACZNEGO!



Ciasteczka możemy dodatkowo udekorować wiśnią lub rodzynką z rumu oblaną polewą czekoladową.