jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasteczka Serduszka - z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Serduszka polecam upiec dla ukochanej osoby.

Ciasteczka Serduszka - z galaretką

Składniki:

Ciasteczka Serduszka - z galaretką

 

  • Składniki:
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 20 dag masła

 

  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka

 

  • Dodatkowo 1 galaretka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Serduszka - z galaretką
Masa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy go. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.W wolnej chwili rozpuszczamy połowę galaretki czerwonej także ją studzimy. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i Zarabiamy je. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 4 mm. Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka, co drugie z dziurą w środku. Wycięte pieczemy około 10-15 min w 180°C. Upieczone i przestudzone przekładamy masą budyniową.. Środki ciastek zalewamy galaretką- delikatnie tężejącą. Odstawiamy caqłość do zastygnięcia.