Sposób przygotowania:
Topfenkolatsche - austriackie pierożki drożdżowe
Przygotować zaczyn- Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy składniki suche- pozostałą mąkę, cukier puder, sól, skórkę pomarańczową. Dodajemy zaczyn, jajka, żółtka oraz masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masa serowa- masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy serek oraz żółtka. Pod koniec dodajemy skórkę cytrynową.Masa jabłkowa- jabłka obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Masło topimy na patelni, dodajemy miód i cukier. Dodajemy pokrojone jabłka i chwilkę prażymy, aż owoce stracą swoją surowość, ale zachowają kształt. Doprawiamy cynamonem. Studzimy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy go na mniejsze części. Wałkujemy na prostokąt o grubości ok 1 cm, wykrawamy kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Na środek każdego wykładamy po łyżce dowolnego farsz- możemy też połączyć oba farsze w jednym ciasteczku. Rogi ciasteczek składamy do środka, dobrze zlepiamy . Ciasteczka odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je robełtanym białkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 30 minut, aż się zezłocą.