Sposób przygotowania:
Ciasteczka świąteczne
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy przyprawę do piernika oraz miód składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce.Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Jeśli pierniczki idą do zawieszenia na choinkę nie zapomnieć o wycięciu wykałaczką małej dziurki na sznureczek.Pieczemy w temp 175 * przez 10 minut . Z podanej ilości ciasta wychodzi około 40-50 ciasteczek . Lukier: Białko jaja roztrzepujemy delikatnie wlewamy małą część do miseczki dodajemy czerwony barwnik -ilość dozujemy w zależności jaki efekt chcemy uzyskać.smarujemy pędzelkiem połowę upieczonych ciasteczek i zostawiamy do zaschnięcia, resztę białka ubijamy na sztywno wsypujemy przesiany cukier puder i miksujemy na gładką gęstą masę. Dekorujemy dowolnie tworząc fantazyjnie wzorki.