Sposób przygotowania:
Ciasteczka szachownice
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Następnie dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao. Oba ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na placek grubości 3mm i kroimy w paski (grubość wedle uznania). Paski przeplatamy ze sobą na przemian jasne i ciemne tworząc kratkę. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka, układamy je na blasze, smarujemy roztopionym masłem i posypać możemy dodatkowo ich wierzch cukrem trzcinowym. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około kwadrans.
marietta
Cukiereczek13
Polecam serdecznie ;)
Dorcia
Cukiereczek13
Faktycznie, zabawy troszkę jest, ale jaki efekt :)