SUPERPRZEPIS

Ciasteczka szachownice

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka szachownice

Kruche ciasteczka cytrynowo-kakaowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Bardzo łatwe do przygotowania i mają efektowny wygląd.

Składniki:

Ciasteczka szachownice

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 0,3 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka szachownice

ETAP 1:

Ciasteczka szachownice
Mąkę przesiać i dokładnie posiekać z masłem

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.

ETAP 2:

Ciasteczka szachownice
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Podzielić na 2 części. 1 część wymieszać z kakao, dodać 2 żółtka, aromat rumowy i śmietanę, zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Ciasteczka szachownice
Do mąki dodać wszystkie pozostałe składniki

Do drugiej połowy ciasta dodać otartą skórkę z cytryny, pozostałe żółtka, zagnieść ciasto.
Oba kawałki ciasta oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

ETAP 4:

Ciasteczka szachownice
Schłodzone ciasta rozwałkować i pokroić na paski

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasta na grubość 1 cm, następnie pociąć je na paski szerokości 1 cm.

ETAP 5:

Ciasteczka szachownice
Z przygotowanych pasków ciasta ułożyć trzy warstwy

Układać obok siebie po trzy paski kolorami na przemian. Boki pasków od środka posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, lekko docisnąć. Następnie białkiem posmarować górną część, ułożyć następne paski na przemian kolorami. Ponownie posmarować i ułożyć ostatnią warstwę.

ETAP 6:

Ciasteczka szachownice

Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 10- 15 minut.

ETAP 7:

Ciasteczka szachownice

Pokroić na plastry 5-6 mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem z wanilią i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15-18 minut.