Sposób przygotowania:
Ciasteczka szachowniceETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
ETAP 2:
Podzielić na 2 części. 1 część wymieszać z kakao, dodać 2 żółtka, aromat rumowy i śmietanę, zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Do drugiej połowy ciasta dodać otartą skórkę z cytryny, pozostałe żółtka, zagnieść ciasto.
Oba kawałki ciasta oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
ETAP 4:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasta na grubość 1 cm, następnie pociąć je na paski szerokości 1 cm.
ETAP 5:
Układać obok siebie po trzy paski kolorami na przemian. Boki pasków od środka posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, lekko docisnąć. Następnie białkiem posmarować górną część, ułożyć następne paski na przemian kolorami. Ponownie posmarować i ułożyć ostatnią warstwę.
ETAP 6:
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 10- 15 minut.
ETAP 7:
Pokroić na plastry 5-6 mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem z wanilią i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15-18 minut.
zbysiowa