Sposób przygotowania:
Ciasteczka toffi
Przygotowujemy spód do ciasteczek:
Kostkę masła ucieramy z pełną szklanką cukru białego i pełną szklanką cukru brązowego.Można ucierać ręcznie,bądź mikserem.Następnie dodajemy 2 całe jajka, miąższ z laski wanilii i ponownie ucieramy na gładka masę. Dodajemy 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,pół łyżeczki sody i szczyptę soli.Ciasto dokładnie zagnieść. Przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20-25 minut na ładny złoty kolor.Po wyjęciu ciasteczka ostudzić.
Przygotowujemy masę:
Pół kostki masła włożyć do garnuszka dodać pół szklanki brązowego cukru,stołową łyżkę miodu. około 2 stołowych łyżek wody.Wymieszać składniki i zagotować.Wsypujemy garść posiekanych orzechów. Mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu około 6-7 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Po tym czasie odstawiamy garnuszek dodajemy miąższ z laski wanilii i pół szklanki śmietany. Polewamy ciasteczka masa i wstawiamy je do piekarnika 175 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać starta czekoladą.
Kostkę masła ucieramy z pełną szklanką cukru białego i pełną szklanką cukru brązowego.Można ucierać ręcznie,bądź mikserem.Następnie dodajemy 2 całe jajka, miąższ z laski wanilii i ponownie ucieramy na gładka masę. Dodajemy 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,pół łyżeczki sody i szczyptę soli.Ciasto dokładnie zagnieść. Przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20-25 minut na ładny złoty kolor.Po wyjęciu ciasteczka ostudzić.
Przygotowujemy masę:
Pół kostki masła włożyć do garnuszka dodać pół szklanki brązowego cukru,stołową łyżkę miodu. około 2 stołowych łyżek wody.Wymieszać składniki i zagotować.Wsypujemy garść posiekanych orzechów. Mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu około 6-7 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Po tym czasie odstawiamy garnuszek dodajemy miąższ z laski wanilii i pół szklanki śmietany. Polewamy ciasteczka masa i wstawiamy je do piekarnika 175 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać starta czekoladą.