kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ciasteczka toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka na ciepło do kawy smakują wyśmienicie.

Ciasteczka toffi

Składniki:

Ciasteczka toffi

 

  • składniki na spód do ciasteczek:
  • kostka masła
  • szklanka cukru białego
  • szklanka cukru
  • brązowego
  • 2 całe jajka
  • laska z wanilii
  • 1/4 maki ziemniaczanej
  • pół ma małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczyptę soli
  • składniki na masę:
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • odrobina wody
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki gęstej słodkiej śmietany
  • laska wanilii
  • pół tabliczki czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka toffi
Przygotowujemy spód do ciasteczek:
Kostkę masła ucieramy z pełną szklanką cukru białego i pełną szklanką cukru brązowego.Można ucierać ręcznie,bądź mikserem.Następnie dodajemy 2 całe jajka, miąższ z laski wanilii i ponownie ucieramy na gładka masę. Dodajemy 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,pół łyżeczki sody i szczyptę soli.Ciasto dokładnie zagnieść. Przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 20-25 minut na ładny złoty kolor.Po wyjęciu ciasteczka ostudzić.
Przygotowujemy masę:
Pół kostki masła włożyć do garnuszka dodać pół szklanki brązowego cukru,stołową łyżkę miodu. około 2 stołowych łyżek wody.Wymieszać składniki i zagotować.Wsypujemy garść posiekanych orzechów. Mieszamy i podgrzewamy na dużym ogniu około 6-7 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Po tym czasie odstawiamy garnuszek dodajemy miąższ z laski wanilii i pół szklanki śmietany. Polewamy ciasteczka masa i wstawiamy je do piekarnika 175 stopni na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać starta czekoladą.