Sposób przygotowania:
Rogale Marcińskie
Mak:
Mak zalać wodą, ugotować do miękkości. Zmielić w maszynce. W garnku roztopić masło z cukrem, dodać rodzynki, migdały i orzechy, podsmażyć, następnie dodać mak. Smażyć 5 minut. Do przestudzonej masy dodać pokruszone biszkopty, ekstrakt migdałowy i jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto:
W misce umieścić drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozetrzeć. Odstawić do wyrośnięcia. W osobnej misce umieścić mąkę i sól. Masło roztopić, dodać do mąki. Jajka ubić z cukrem i biały puch i dodać do reszty składników. Następnie dodać też rozczyn i ciepłe mleko. Ciasto wyrobić mikserem z hakiem około 5 minut i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować, na 2/3 ciasta zetrzeć 1/3 część zamrożonego masła. Złożyć ciasto na trzy części (1/3 ciasta bez masła założyć do środka, następnie część z masłem również do środka). Ciasto przełożyć na blaszkę i wstawić do lodówki. Czynność przekładania masłem powtórzyć jeszcze 3 razy.
Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, wykrawać trójkąty, nakładać mak i zwijać rogale. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Jeszcze ciepłe udekorować lukrem i bakaliami.
Mak zalać wodą, ugotować do miękkości. Zmielić w maszynce. W garnku roztopić masło z cukrem, dodać rodzynki, migdały i orzechy, podsmażyć, następnie dodać mak. Smażyć 5 minut. Do przestudzonej masy dodać pokruszone biszkopty, ekstrakt migdałowy i jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto:
W misce umieścić drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozetrzeć. Odstawić do wyrośnięcia. W osobnej misce umieścić mąkę i sól. Masło roztopić, dodać do mąki. Jajka ubić z cukrem i biały puch i dodać do reszty składników. Następnie dodać też rozczyn i ciepłe mleko. Ciasto wyrobić mikserem z hakiem około 5 minut i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować, na 2/3 ciasta zetrzeć 1/3 część zamrożonego masła. Złożyć ciasto na trzy części (1/3 ciasta bez masła założyć do środka, następnie część z masłem również do środka). Ciasto przełożyć na blaszkę i wstawić do lodówki. Czynność przekładania masłem powtórzyć jeszcze 3 razy.
Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, wykrawać trójkąty, nakładać mak i zwijać rogale. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Jeszcze ciepłe udekorować lukrem i bakaliami.