Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 197]

Rogale Marcińskie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak z białym makiem przygotowywany na 11 listopada. Słodkie, kaloryczne i czasochłonne są idealnym dodatkiem do kawy

Rogale Marcińskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale Marcińskie

 

 

  • Mak:
  • 500 g białego maku
  • 400 g cukru
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 4 jajka
  • 90 g masła
  • 80 g rodzynek
  • 80 g migdałów
  • Pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • Orzechy
  • Migdały - posiekane
  • Skórka pomarańczowa
  • 300 g masła zamrożonego

Sposób przygotowania:

Rogale Marcińskie
Mak:

Mak zalać wodą, ugotować do miękkości. Zmielić w maszynce. W garnku roztopić masło z cukrem, dodać rodzynki, migdały i orzechy, podsmażyć, następnie dodać mak. Smażyć 5 minut. Do przestudzonej masy dodać pokruszone biszkopty, ekstrakt migdałowy i jajka. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto:

W misce umieścić drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 100 ml ciepłego mleka. Rozetrzeć. Odstawić do wyrośnięcia. W osobnej misce umieścić mąkę i sól. Masło roztopić, dodać do mąki. Jajka ubić z cukrem i biały puch i dodać do reszty składników. Następnie dodać też rozczyn i ciepłe mleko. Ciasto wyrobić mikserem z hakiem około 5 minut i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować, na 2/3 ciasta zetrzeć 1/3 część zamrożonego masła. Złożyć ciasto na trzy części (1/3 ciasta bez masła założyć do środka, następnie część z masłem również do środka). Ciasto przełożyć na blaszkę i wstawić do lodówki. Czynność przekładania masłem powtórzyć jeszcze 3 razy.

Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko, wykrawać trójkąty, nakładać mak i zwijać rogale. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Jeszcze ciepłe udekorować lukrem i bakaliami.
Rogale macińskie
Gotowy zmielony mak łączymy z masłem i cukrem oraz bakaliami
Rogale macińskie
Rozczyn, ubite jajka i masło łączymy z mąką
Rogale macińskie
Zamrożone masło ścieramy na ciasto i składamy
Rogale macińskie
Rogale pieczemy w 180 stopniach około 20 minut