Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasteczka korzenne z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała przekąska do kawy lub szklanki mleka. Długo zachowują świeżość, obłędnie pachną goździkami i innymi przyprawami.

Ciasteczka korzenne z karmelem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasteczka korzenne z karmelem

ciasto

karmel

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne z karmelem
Płatki owsiane lekko rozdrobnić. Z podanych skladników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubośc około 3-5 mm, wyciąć dowolne kształty, ja wycinałam brzegiem blaszanej foremki do babeczek. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić. Przygotować karmel do polania.

Cukier wsypać na małą patelnię, dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania aż się zarumieni, nie mieszać, tylko poruszyć patelnią. Ciepłym karmelem polać ciasteczka.
Ciasteczka korzenne z karmelem
Wszystkie składniki na ciasteczka w misce.
Ciasteczka korzenne z karmelem
Zagniecione ciasto na korzenne ciasteczka
Ciasteczka korzenne z karmelem
Wycięte ciasteczka przygotowane do pieczenia
Ciasteczka korzenne z karmelem
Upieczone ciasteczka w temperaturze 180 stopni
Ciasteczka korzenne z karmelem
Karmel przygotowany z cukru
Ciasteczka korzenne z karmelem
Ciasteczka polane karmelem