gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciasteczka na kleiku ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, kruche ciasteczka wykonane na bazie kleiku ryżowego z dodatkiem powideł. Dzieci( i nie tylko one) je pokochają

Ciasteczka na kleiku ryżowym

Składniki:

Ciasteczka na kleiku ryżowym

 

  • opakowanie kleiku ryżowego
  • kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • powidła
  • opcjonalnie olejek waniliowy, łyżka cynamonu lub starta skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na kleiku ryżowym
W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę. W misce ubić jajka z cukrem, dodać do nich cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Powoli dodawać kleik ryżowy. Ciągle miksując wlać rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencje. Aby było bardziej aromatyczne możemy dodać do niego łyżeczkę cynamonu, olejek waniliowy lub startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczową. Całość oczywiście musi być porządnie przemieszana. Następnie z tak powstałego ciasta lepimy kulki wielkości orzechów włoskich, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, robimy na środku każdego ciastka wgłębienie. Wkładamy ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor. Wyciągamy i do każdego wgłębieni wkładamy odrobinę powideł. Gotowe! Smacznego

Tagi:

jajko jajka