marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ciasteczka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka idealne do zabrania do pracy na drugie śniadanie.

Ciasteczka z kremem

Składniki:

Ciasteczka z kremem

 

  • 15 dag maki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5 dag cukru pudru
  • 4-5 łyżek ajerkoniaku
  • 10 dag śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 torebka kawy cappuccino w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kremem
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zagnieść ciasto uformuj kulę, przykryj folią spożywczą. Ochładzaj 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek 3-4 mm grubości. Wytnij 12 talarków o średnicy 7 cm, a z resztek powycinaj gwiazdki i półksiężyce. Wszystkie ciasteczka ułóż na blasze pokrytej pergaminem i piecz 1o min w temp. 175 st.
3. Cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem. Powstałym lukrem posmaruj upieczone schłodzone gwiazdki i półksiężyce.
4. Mleko wymieszaj ze śmietanką , dosyp proszek cappuccino i ubij na sztywno. Ochładzaj 15 minut. Krem przełóż do szprycy. Za jej pomocą wyciśnij po porcji kremu na każdy z talarków. Udekoruj lukrowanymi gwiazdkami i półksiężycami.