iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasteczka z kremem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niby ptysie, a jednak nie ptysie bo małe pyszne ciasteczka.

Ciasteczka z kremem karmelowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka z kremem karmelowym

 

  • Ciasto:
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Krem:
  • 1 budyń karmelowy
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag startej mlecznej czekolady
  • dodatkowo cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kremem karmelowym
W garnku stopić masło z cukrem i solą oraz 1/2 szklanki wody, zagotować i dodać do tego mąkę i trzymając na ogniu mieszać, aż całość będzie szklista, następnie wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka i dokładnie ubić najlepiej przy użyciu robota. Gładkie ciasto przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyciskać małe ciasteczka. Piec w temp. 200st około 15 min. Krem: Budyń ugotować jak tradycyjnie tylko na mniejszej ilości mleka (jeśli mamy budyń bez cukru to dodać do niego cukier)do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści, kiedy masło już się połączy z budyniem to całość wystudzić i kiedy będzie zimne połączyć z czekoladąZimne ciasteczka ostrożnie przeciąć ostrym nożem i napełnić kremem, przykryć górą i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka z kremem karmelowym
Gładkie ciasto przełożyć do rękawa i wyciskać małe ciasteczka
Ciasteczka z kremem karmelowym
Zimne ciasteczka przeciąć i napełnić kremem budyniowym
Ciasteczka z kremem karmelowym
Etap 3