SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z makiem

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ciasteczka z makiem Więcej zdjęć (3)

Pyszne malutkie ciasteczka - najlepsze po kilku dniach, wtedy rozpływają się w ustach!

Składniki:

Ciasteczka z makiem

 

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • cukier puder

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem
Margarynę taka prosto z lodówki posiekać z cukrem, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je minimum godzinę. Następnie cienko rozwałkować i kieliszkiem lub malutką foremką w kształcie kółeczka wyciąć ciastka,luźno ułożyć na blaszce. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku, zimne posmarować warstwą dżemu i złożyć po dwa po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka z makiem
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć małe kólka
Ciasteczka z makiem
upieczone ciastka posmarować warstwą dżemu i zlepić po dwa

Tagi:

jajko jajka mak