Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z makiem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z makiem i orzechami są bardzo aromatyczne i kruche.

Ciasteczka z makiem i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka z makiem i orzechami

 

  • 40 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/3 szkl maku
  • 1/2 szkl posiekanych orzechów
  • 1 białko
  • 1/3 łyżeczki cukru waniliowego z karmelem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem i orzechami
Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i smalec, dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, mak, dodać żółtka, aromat, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremką wycinać ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Ciasteczka z makiem i orzechami
Zrobione ciasto włożyć do lodówki aby odpoczęło
Ciasteczka z makiem i orzechami
Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce

Tagi:

mak