Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z makiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasteczka z makiem i orzechami

Ciasteczka z makiem i orzechami

Składniki:

Ciasteczka z makiem i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem i orzechami
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru, połączyć ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, żółtka, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać mak,masło, pozostały cukier puder, aromat, posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę z dodatkami i zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać ciasteczka. Układać na przygotowaną blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka mak