Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Płatki migdałowe można zastąpić posiekanymi orzechami.

Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.

Składniki:

Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.

 

  • mąka 1/2 kg
  • cukier puder 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • żółtka z gotowanych jajek 8 szt
  • masło 30 dag
  • mak 2/3 szkl
  • śmietana 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
  • płatki migdałowe 5 dag
  • marmolada 20 dag

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem z gotowanych żółtek.
Żółtka z gotowanych jajek zetrzeć na tarce. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie do mąki wsypać utarte żółtka, cukier puder, mak, cukier waniliowy, dodać 1 całe jajko, śmietanę, aromat, skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wycinać foremką okrągłe ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i co drugi posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu przekładać marmoladą.

Tagi:

jajko jajka mak