Sposób przygotowania:
Ciasteczka z marmoladą
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłego mleka z cukrem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, po czym dodajemy masło i siekamy nożem.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, łącznie z drożdżami oprócz marmolady. Wszystko razem zagniatamy (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Ciasto rozwałkowujemy.
Literatką wycinamy kółka, w połowie tych kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółka. Na większych kółkach układamy obwódkę, która powstała przy wycięciu mniejszego koła. W środek nakładamy marmoladę. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Zimne można posypać cukrem pudrem.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, łącznie z drożdżami oprócz marmolady. Wszystko razem zagniatamy (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Ciasto rozwałkowujemy.
Literatką wycinamy kółka, w połowie tych kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółka. Na większych kółkach układamy obwódkę, która powstała przy wycięciu mniejszego koła. W środek nakładamy marmoladę. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Zimne można posypać cukrem pudrem.