Sposób przygotowania:
Ciasteczka przekładane masą orzechową
Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu. zrumienić płatki owsiane na złoty kolor, stale mieszając. Zdjąć z patelni, ostudzić. Zagnieść z mąką przestudzone płatki, resztę tłuszczu, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na jednolitą masę. Przykryć wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami pergaminu na 1/2 cm. Wyciąć z ciasta kółka o śred. 5-6cm, ułożyć na nasmarowanej tłuszczem blasze. Piec 10 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Zrumienić orzechy laskowe na suchej patelni. 20 odłożyć do dekoracji, reszte drobno zmielić. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i żółtko 6 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku resztę mleka z cukrem. Zagęścić z mąką, wymieszać, zagotować. Utrzeć tłuszcz dodajac łyżką przestudzoną masę i mielone orzechy. Posmarować połowę ciasteczek. Wymieszać połowę cukru pudru z kawą i 2 łyżkami wody. reszte rozprowadzić sokiem z cytryny. posmarować resztę ciasteczek 2 rodzajami lukru. Złożyć po 2 ciasteczka, udekorować orzechami.