justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ciasteczka z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasteczka są pyszne i szybko się je robi

Ciasteczka z migdałami

Składniki:

Ciasteczka z migdałami

 

  • 35 g migdały,
  • 230 g mąka,
  • 100 g cukier,
  • 100 g mało,
  • 1/2 łyżeczki soda,
  • 1 łyżka woda

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z migdałami
Mąkę łączymy z cukrem, posiekanym mąką. Ja zawsze robię to w malakserze. Następnie należy wmieszać pokrojone migdały, nie muszą być drobno posiekane. Sodę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do masy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki. Wielkość zależy od tego jakie będziemy chcieli mieć duże ciasteczka. Wałeczki zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałeczki ciasta kroimy na plastry, grubości około 5mm. Układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem i pieczemy okolo 7 minut. Zimne ciasteczka można polać czekoladą.