Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z nektarynkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromat waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym.

Ciasteczka z nektarynkami.

Składniki:

Ciasteczka z nektarynkami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z nektarynkami.
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 3 łyżki cukru pudru, dodać żółtko, śmietanę, aromat i szybko zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Nektarynki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek nektarynki, złożyć po przekątnej i skleić do połowy. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

Tagi:

jajko jajka