margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Truskoladki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasteczka z truskawkowym oczkiem

Truskoladki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskoladki

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • kostka masła (ja dodałam margaryny Kasi)
  • cukier waniliowy
  • łyżka śmietany lub jogurtu typu greckiego
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • galaretka o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa)
  • truskawki (ok 30 szt) na każde ciastko po jednej
  • ew. cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Truskoladki
Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane w kawałki masło lub margarynę (wolę kiedy masło jest miękkie lepiej się miesza). Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy też łyżkę śmietany. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek ok 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła lub od razu wylepiamy foremki do babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy aż uzyskają złoty kolor przez ok 30 min w temp.190 stopni.
Babeczki się studzą a my przygotowujemy nadzienie. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu, wstawiłam ją na chwilę do lodówki żeby lekko stężała. Na każdą babeczkę kładziemy świeżą truskaweczkę i zalewamy ją galaretką. Ja pogniotłam swoje truskawki i wymieszałam z cukrem waniliowym nakładałam po łyżce na babeczkę i zalewałam galaretką. Ciasteczka wstawiamy do lodówki by galaretka stężała. Po wyjęciu z lodówki można polać bitą śmietaną i pozostałymi truskawkami. Smacznego.
Truskoladki
Etap 1
Truskoladki
Etap 2
Truskoladki
Etap 3