nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasteczka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche rabarbarowe ciasteczka z maślaną nutką w smaku, pachnące wanilią znakomite do kawy, jak i do mleka.

Ciasteczka z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z rabarbarem
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z jajkiem i cukrami (białym i waniliowym). Do zmiksowanych produktów dodać mąkę, sodę i szczyptę soli. Dalej całość miksować. Obrać rabarbar z pokrywającej go błonki i pokroić go na nieduże kawałki, na w miarę drobną kostkę. Dodać pokrojony rabarbar do pozostałych zmiksowanych składników. Całość jeszcze przez moment miksować na niedużej prędkości miksera, aż rabarbar połączy się z ciastem. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Brać trochę surowej masy na ciasteczka, robić z niej kulkę i spłaszczać ją na blaszce. Postępować identycznie z każdym ciasteczkiem zostawiając między ciasteczkami odstępy, gdyż trochę urosną. Piec ciasteczka w 180 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu i wyjęciu ciasteczek z piekarnika pozostawić je na chwilę na blaszce do ostygnięcia zanim przeniesie się je do puszki, czy na talerz.
Ciasteczka z rabarbarem
Miękkie masło zmiksowane z jajkiem i cukrami.
Ciasteczka z rabarbarem
Mąka,soda i szczypta soli dodana do zmiksowanego z jajkami i cukrami masła.
Ciasteczka z rabarbarem
Do wszystkich zmiksowanych składników na sam koniec dodany pokrojony rabarbar.
Ciasteczka z rabarbarem
Jeszcze surowe ciasteczka z rabarbarem rozmieszczone na blaszce tuż przed wstawieniem ich do piekarnika.

Tagi:

jajko jajka