Dominika.Mika

Dominika.Mika

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Romby rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne romby z rabarbarem otoczone w cieście mleczno-maślanym

Romby rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Romby rabarbarowe

 

 

  • Dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • można też wykorzystać ciasto francuskie jeżeli ktoś nie ma czasu robić ciasta samemu wtedy czas skraca się o co najmniej 30 minut.

 

Sposób przygotowania:

Romby rabarbarowe
Usypujemy kopiec z mąki. Dodajemy cukier. Dodajemy jedno jajko raz mleko. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i stopniowo podczas mieszania ciasta dodajemy. Całość łączymy razem i odstawiamy na chwilę. Rabarbar obieramy ze skórki. Tniemy na średniej wielkości kawałki około 6 cm. Myjemy go oraz obtaczamy w cukrze (jeżeli ktoś lubi kwaśne to bez obtaczania) Ciasto wałkujemy i wycinamy na średniej wielkości kwadraty. Rabarbar ustawiamy na przeciwległych końcach ciasta. Następnie zaginamy pozostałe końcówki ciasta tworząc romby. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut(około 200’C) Miód sluży do polania kwaśnych rombów.
Romby rabarbarowe
Ciasto
Romby rabarbarowe
Przygotowanie do kwadratów
Romby rabarbarowe
Na blaszce
Romby rabarbarowe
Na papierze