Sposób przygotowania:
Ciasteczka z żurawiną dla Katarzynki
Masło powinno być miękkie ale nie za bardzo. Mąkę przesiać z solą i odłożyć. W misce masło utrzeć na puch z cukrem. Następnie dodać żółtko, skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku. Wymieszać mikserem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać drugą łyżkę soku ale należy pamiętać,że ciasto powinno być dosyć gęste i elastyczne. Następnie partiami dodać mąkę i mieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać suszoną żurawinę i wmieszać ją w ciasto ale już dłońmi. Uformować wałek z ciasta( można delikatnie ale delikatnie podsypać mąką przy formowaniu wałka). Na folię spożywczą wysypać migdały a w nich obtoczyć wałek ciasta. Zawinąć w ową folię i odłożyć do lodówki na 1-1,5. Po tym czasie wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i kroić na plastry około 1,5cm. Następnie formować kulkę a z niej zrobić placuszek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 20-25 min do zezłocenia. Studzić na kratce. Kuwerturę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie udekorować ciasteczka płynna czekoladą.
Cukiereczek13
monikaT83