Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka zalotne oczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam piec różne ciasteczka. Tym razem wymyśliłam sobie ,że upiekę ciasteczka nieco w odświętnej wersji przypominające oczka,na świąteczny stół.

Ciasteczka zalotne oczka

Składniki:

Ciasteczka zalotne oczka

na ciasto:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 kostki masła
  • 8 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 op. kremu w proszku na karpatkę
  • mleko -ilość według przepisu na opakowaniu
  • odrobinę czerwonego barwnika
  • cukierki lentilki czerwone
  • posypka cukrowa czarny maczek
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka zalotne oczka

Przygotowanie ciasta:

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Na podsypaną mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok. 4 mm. Wykrawamy małą literatką połowę ciasteczek całych i połowę z dziurką wyciętą małym kieliszkiem.

Układamy ciasteczka w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 12-15 minut.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka całe pokrywamy przygotowanym kremem . Na wierzch układamy ciasteczka z dziurką.
Na środku każdego ciasteczka na kremie układamy po 1 lentilce, posypujemy cukrową czarną posypką.

Przygotowanie kremu:

Zmiksować potrzebną ilość zimnego mleka z proszkiem na krem karpatkowy -miksować tyle ile podaje przepis na opakowaniu. pod sam koniec gdy masa będzie ubita dodajemy ciągle ubijając odrobinę czerwonego barwnika. Tak aby uzyskać odpowiadający nam różowy kolor.


Tagi:

ciastka okazje