WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciastka amerykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka amerykańskie to pyszne ciasteczka maślane z kawałkami orzechów włoskich i czekolady. Lekko chrupiące, długo świeże, idealne dla dzieci i dorosłych.

Ciastka amerykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka amerykańskie

 

  • ok. 140g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady (użyłam 0,5 gorzkiej i 0,5 mlecznej)
  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciastka amerykańskie

ETAP 1:

Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz z mlekiem aby nabrało trochę puszystości. Wbić jajko i ucierać jeszcze ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy maślano - jajecznej i wymieszać łyżką.

Czekoladę pokroić w kostkę. Orzechy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Dodatki wrzucić do ciasta i wymieszać.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje ciasta wielkości jednej pełnej łyżki wykładać na blachę w dość dużych odstępach.

Ciastka piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min.

Studzić na kratce.

Ciastka amerykańskie
Porcje ciasta wyłożone w odstępach na blachę
Ciastka amerykańskie
Ciasto na ciastka amerykańskie po wymieszaniu z dodatkami
Ciastka amerykańskie
Posiekane orzechy i czekolada wrzucone do ciasta
Ciastka amerykańskie
Masło ucierane z cukrem kryształem i waniliowym oraz jajkiem