Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich orzechowo-kokosowy smak idealnie komponuje się ze świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami

Około 8 sztuk:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720)
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej/drobno zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami

Figi:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami
Moje figi były średnie, można dodać ich więcej.

Figi należy dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę.

Masa:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami
Masę na muffinki należy mieszać do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce połączyć jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

Następnie wszystko wymieszać, ale do połączenia się całości, nie dłużej.

Na końcu dodać pokrojone figi.

Wypełnanie papilotek:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papierowymi papilotkami, które należy do 4/5 wypełnić masą.

Pieczenie:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.

Polewa:

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami
Polewa jest opcjonalna, ale dzięki niej muffinki są smaczniejsze.

Czekoladę roztopić i wymieszać z mlekiem oraz masłem.

Powstałą polewą udekorować ostudzone muffinki.