Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i jabłkiemETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.
Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
ETAP 2:
W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy dodatki.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na łyżeczce masła, posypując je łyżką cukru i cynamonem.
Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2-3 łyżki cukru i żółtko, ugniatamy widelcem, mieszając.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Na ciasto nakładamy ser oraz jabłka. Bułeczki sklejamy.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
Po ostudzeniu drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. Dodatkowo, wierzch drożdżówek można posypać skórką pomarańczową.