Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Drożdżówki z serem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówki z serem i jabłkiem, z dodatkiem słodkiego lukru, są doskonałym dodatkiem do filiżanki kawy.

Drożdżówki z serem i jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z serem i jabłkiem

Na ciasto drożdżowe:

Na farsz:

Dodatkowo:

  • cukier puder i woda na lukier
  • opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i jabłkiem

ETAP 1:

Drożdżówki z serem i jabłkiem
Przygotowujemy ciasto drożdżowe, które odstawiamy do wyrośnięcia

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.

Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

ETAP 2:

Drożdżówki z serem i jabłkiem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle

W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy dodatki.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na łyżeczce masła, posypując je łyżką cukru i cynamonem.

Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2-3 łyżki cukru i żółtko, ugniatamy widelcem, mieszając.

ETAP 3:

Drożdżówki z serem i jabłkiem
Ciasto nadziewamy serem i jabłkami. Formujemy drożdżówki o ulubionym kształcie.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Na ciasto nakładamy ser oraz jabłka. Bułeczki sklejamy.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
Po ostudzeniu drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. Dodatkowo, wierzch drożdżówek można posypać skórką pomarańczową.