Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki drożdżowe kojarzą mi się z dzieciństwem i wypiekami babci. Jako mała dziewczynka szczególnie przepadałam za drożdżówkami z serem. Teraz robię takie bułeczki sama, a do sera dodaję np. skórkę pomarańczową.

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Na ciasto drożdżowe:

Na farsz:

  • 500 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • rozmącone jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier puder i sok z cytryny lub woda na lukier

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową
Przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka. Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

ETAP 2:

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową
Ciasto rozwałkowujemy. Na kawałki ciasta nakładamy farsz.

Przygotowujemy farsz. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i cukier, ucieramy widelcem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, tym razem krótko. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinamy kawałki o dowolnych kształtach. Na ciasto wykładamy farsz serowy.

ETAP 3:

Drożdżówki z serem i skórką pomarańczową
Na farsz serowy wykładamy skórkę pomarańczową

Na farsz serowy wykładamy skórkę pomarańczową, którą wciskamy w ser.
Jeżeli kształt naszych drożdżówek tego wymaga, zlepiamy brzegi ciasta.
Przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za ciasno, bo drożdżówki wyrosną) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.

ETAP 4:

Upieczone i ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny lub wodą. Wierzch bułeczek możemy posypać skórką pomarańczową, która przyklei się do lukru.