Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i skórką pomarańczowąPrzygotowanie ciasta drożdżowego
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka. Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
ETAP 2:
Przygotowujemy farsz. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i cukier, ucieramy widelcem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, tym razem krótko. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinamy kawałki o dowolnych kształtach. Na ciasto wykładamy farsz serowy.
ETAP 3:
Na farsz serowy wykładamy skórkę pomarańczową, którą wciskamy w ser.
Jeżeli kształt naszych drożdżówek tego wymaga, zlepiamy brzegi ciasta.
Przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za ciasno, bo drożdżówki wyrosną) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
ETAP 4:
Upieczone i ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny lub wodą. Wierzch bułeczek możemy posypać skórką pomarańczową, która przyklei się do lukru.
SylaUla