WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche budyniowe babeczki o smaku śmietankowym wypełnione gotowaną masą serowo - budyniową o smaku waniliowym.

Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem

Korpusy

  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy 60g bez cukru
  • 150g masła
  • 0,5szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 małe jajka

Wypełnienie

Sposób przygotowania:

Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem

Korpusy

Wszystkie składniki sypkie na ciasto wsypać do miski. Wbić jajka, dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na grubość ok, 4mm i szklanką wycinać kółka. Wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem. Upiec na lekko rumiany kolor w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Wypełnienie

Masło roztopić. Wymieszać z cukrem. Następnie wymieszać z serem i jajkami. Podgrzać. Gdy masa będzie gorąca wlać budyń rozrobiony w zimnym mleku. Gotować, ciągle mieszając do powstania gęstej masy. Masę lekko przestudzić i wymieszać z mlekiem w proszku. Ciepłą masą napełnić babeczki najlepiej przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego.

Babeczki schłodzić w lodówce.

Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem
Mleko w proszku dosypane do masy serowo - budyniowej
Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem
Ser i jajka wymieszane z rostopionym masłem i cukrem
Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem
Korpusy babeczek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka babeczki budyniowe z gotowanym serem
Foremki do babeczek wylepione ciastem i ustawione na blaszce