Sposób przygotowania:
Ciastka Baci Di Dama w czekoladzie
-Migdały zmielić z cukrem -Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone masło pokrojone w kawałki, zmielone migdały, wanilię i sól. -Zarobić ciasto. -Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. -Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki. -Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/. -Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. -Wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C -Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do zgęstnienia. -Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem. -Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą polać ciastka z wierzchu. Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie ozdobną posypką.