Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciastka bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kruche ciasteczka bananowe

Ciastka bananowe

Składniki:

Ciastka bananowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 banany
  • 3/4 szklanki cukry
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1 jajo
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ciastka bananowe
Banany obieramy i kroimy w kostkę. Na stolnicę wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy cukier, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę. Siekamy maki wraz z margaryną. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju, cztery łyżki mleka, wbijamy jajo oraz dodajemy pokrojone w kostkę banany; Wszystko siekamy ponownie nożem. Jak się składniki połączą ze sobą zaczynamy zagniatać rękoma. Dokładnie zagniatamy żeby nie było kawałków margaryny. Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepić dodać troszkę mąki. Wkładamy na pół godziny ciasto do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy nasze schłodzone ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy z nich i odciskamy z foremek ciastka na pół cm. Pieczemy na papierze do pieczenia ok 8-10 minut. Najlepiej smakują z ciepłym mleczkiem. Smacznego

Tagi:

ciastka deser