Ciastka z bananami można przygotować na krucho lub z płatków owsianych. Oba przepisy są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ciastka z bananami na krucho robi się z mąki, masła, cukru, jajka, cynamonu i owoców bananowca. W powstałe ciasto zawija się banany, posypuje przyprawą i piecze przez 20 minut. Ciastka z płatków owsianych można przygotować również z czekoladą. Banany rozgniata się widelcem, miesza z płatkami, czekoladą i piecze przez kwadrans w piekarniku.
Tarta z bananami

Tarta z bananami

Tarta z bananami z dodatkiem karmelu i orzechów jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, żółtek oraz soli i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami nad formą. Następnie należy wstawić tartę do piekarnika i piec przez ok 15 minut (w 180 stopniach). W międzyczasie kroi się w plasterki banany, skrapia sokiem z cytryny i gotuje z cukrem i golden syropem, aż całość nabierze złotego koloru. Na koniec wystarczy wylać przygotowaną masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na kwadrans do zapieczenia.

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Bananowy chlebek, czyli pyszne i wilgotne ciasto bananowe, można przygotować w wersji całkowicie bezglutenowej oraz wegańskiej. Istnieje wiele wariantów przepisu na bananowiec bez mąki, natomiast w tych, które mąkę zawierają można ją zastąpić bezglutenową mieszanką lub np. mąką ryżową. Ciasto jest pyszne, puszyste i cudownie aromatyczne. Wyśmienicie smakuje polane rozpuszczoną czekoladą.

Mus bananowy

Mus bananowy

Mus bananowy to idealna i pożywna przekąska dla osób, które nie przepadają za surową formą owoców. Ten zdrowy przysmak może stanowić doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Mus na bazie banana przygotowuje się w kilkanaście minut. Wystarczy blender, banan, mleko kokosowe, dodatki według uznania i dobre chęci. Z bananem idealnie komponuje się cynamon, wanilia, borówki i ciemna czekolada. Mus ten można podawać w dwóch wariantach – na ciepło i na zimno.

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie można przyrządzić na gorąco i na zimno. W wersji na ciepło obrane owoce smaży się na patelni, piecze w piekarniku lub grilluje. Rozpuszczoną czekoladę dodaje się tuż przed podaniem deseru. Można także upiec banany w przekrojonej skórce, a kostki czekolady umieścić wewnątrz owoców. Banany na zimno to z kolei pyszna przekąska na letnie dni. Obrane i pokrojone owoce nabija się na kijki do szaszłyków, tak aby przypominały lody na patyku. Następnie wkłada się je do zamrażarki, a po kilku godzinach polewa rozpuszczoną czekoladą, ozdabia posypką lub orzechami i ponownie odstawia do schłodzenia.

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami świetnie smakuje polane czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi lub kakao. Banany przed dodaniem do wypieku muszą być obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i pieczone. Banany są idealnym dodatkiem do tortów, ciast francuskich, drożdżowych, ucieranych i przekładańców. Są lekko mdłe, więc dobrze jest je przyprawić cynamonem lub czymś ostrzejszym, np. mieloną papryczką chili.

Bananowiec

Bananowiec

Ciasto bananowe bez pieczenia to deser idealny na gorące dni. Przyjemnie chłodzi, apetycznie wygląda i pięknie pachnie. W cieście masa bananowa przełożona jest kruchymi biszkoptami, które nie wymagają wcześniejszego nasączenia. Ciasteczka biszkoptowe wchłaniają wilgoć z masy, dzięki czemu są bardzo miękkie i łatwo można je pokroić. Deser ma lekką, puszystą strukturę. Bananowiec na zimno wybornie smakuje z czekoladą i gałką lodów śmietankowych. Ciasto czekoladowo-bananowe jest doskonałą propozycją deseru na rodzinny piknik.

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami są niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzeba odrobiny mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru, oleju, cukru waniliowego i kilku bananów. Mąkę przesiewa się z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaje się pozostałe składniki i wyrabia na jednolitą masę. Do gotowego ciasta należy wrzucić kilka kawałków bananów drobno pokrojonych w kostkę. Muffiny piecze się przez pół godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Polecane przepisy do kategorii Ciastka z bananami

Znaleźliśmy 14 przepisów w kategorii Ciastka z bananami