Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

ciastka digestive w wersji wegańskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe digestivy w wersji bez dodatków pochodzenia zwierzęcego

ciastka digestive w wersji wegańskiej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

ciastka digestive w wersji wegańskiej

 

  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl mąki
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 0,5 szkl wiórków kokosowych
  • garść ziaren sezamu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • duża szczypta soli
  • ok. 0,5 szkl mleka sojowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

ciastka digestive w wersji wegańskiej
Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie zmielić płatki owsiane -najlepiej w wysokim naczyniu,które można przykryć. Zmielić też nasiona słonecznika.Dodać do mąki jak również pozostałe suche składniki -sezam,cukier,proszek,sól. Wlać olej i ostrożnie dodawać mleko sojowe tak by wystarczyło do zagniecenia kruchego ciasta (ok pół szklanki).Ciasto będzie nieco lepkie ,dlatego należy je zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować -tak na ok 0,5 cm lub nawet cieniej i wykrawać szklanką krążki. Ciastka ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 1--15 minut.
ciastka digestive w wersji wegańskiej
Surowe ciasto przed wałkowaniem należy schłodzić by stężało

Tagi:

ciastka deser