bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciastka gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i ładne ciasteczka.

Ciastka gwiazdki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka gwiazdki

 

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dkg margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek gotowanych
  • troszeczkę proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 12 dkg margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • troszeczkę olejka pomarańczowego

 

  • Dodatkowo:
  • polewa do polania ciastek
  • cukiereczki kolorowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka gwiazdki
Jajka gotujemy i studzimy, rozłamujemy na pół i bierzemy tylko żółtka. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy margarynę, smalec, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka rozcieramy na małym siteczku, wszystko razem miesimy. Foremką wycinamy gwiazdki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Masa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i olejek i jeszcze chwilę ucieramy. Jedno ciasteczko smarujemy masą, przekładamy drugim, polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Ciastka gwiazdki
Bierzemy jedno ciasteczko i smarujemy masą
Ciastka gwiazdki
Na masę przekładamy drugie ciasteczko i lekko dociskamy.
Ciastka gwiazdki
Gotowe ciasteczka rozkładamy na papierze śniadaniowym i pozostawiamy, aby polewa na nich przeschła.

Tagi:

ciasto ciastka