Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciastka kokoski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ulubione ciastka mojego taty. Z tej porcji składników wychodzi 6-8 blach ciastek. Ta ilość na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha.

Ciastka kokoski

Składniki:

Ciastka kokoski

 

 

  • Beza:
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag kokosu

 

Sposób przygotowania:

Ciastka kokoski
1)Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę, siekamy z zimną margaryną, robimy dołek do którego wlewamy śmietanę i dosypujemy szczyptę soli. Zarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2)Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na cienki placek. Z ciasta wykrawamy ciastka (literatką lub dowolną dość dużą foremką do ciastek). 3)Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Gdy piana jest sztywna wsypujemy kokos i delikatnie mieszamy. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy pianę na środek ciasta. 4)Ciastka pieczemy w 180◦C przez około 20 minut – ciastka pozostają jasne, rumieni się tylko beza.