lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam ciasteczka są przepyszne takie doskonałe w smaku :)

Ciastka korzenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka korzenne

 

  • margaryna 250 gram
  • maka tortowa 2 szklanki ( 340gram)
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka ( 200 gram)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier z prawdziwa wanilia 1 opakowanie
  • przyprawa do ciasteczek korzenna 1 opakowanie
  • jaja 2 szt

Sposób przygotowania:

Ciastka korzenne
1. Do miski wsypałam make tortową i mąkę ziemniaczaną dodałam cukier proszek do pieczenia jaja i margarynę nożem skrojoną na wiórka . Zmiksowałam wszystko mikserem . 2.Dodałam cukier waniliowy z prawdziwa wanilia i przyprawę do ciastek korzenną . 3.Ciasto przełożyłam na pospany mąką stół i zagniotłam ciasto . 4.Włożyłam do lodówki na 1 godzinę. 5.Wyjęłam ciasto po godzinie akurat było już stężałe i robiłam z niego kulki rozwałkowałam i wycinałam foremka serduszka a w nim gwiazdki . 6.Ciastka wyłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piekłam 30 minut w 170 stopniach wyszły pyszne polecam .
Ciastka korzenne
Składniki wsypałam do miski najpierw suche potem dodałam mokre
Ciastka korzenne
zmiksowałąm na srednich obrotach dopiero wtedy zagniotłam je rekami i wstawiłam do lodówki na godzinę
Ciastka korzenne
Ciasto jest dosyc lepiace ale takie ma być robiłam rekoma kulki potem wałkiem lekko rozwłkowałam i i wycinałam serduszka a wnim gwiazdkę
Ciastka korzenne
kładłam na blaszke piekłam na papierze do pieczenia koło 30 minut w 170 stopniach