lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mój szał na ciastka trwa teraz będą korzenne , aromatyczne och pachnie w całym domu ależ ten zapach się roznosi ;)

Ciastka korzenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka korzenne

Składniki :

 

  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

 

  • szczypta sody
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie cynamon , imbir i anyż zmielony w młynku )

Sposób przygotowania:

Ciastka korzenne

Wykonanie:

Do misy wlewamy ciepłą margarynę , dodajemy ksylitol i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy żółtka i nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ). Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując. Na końcu dodajemy przyprawy korzenne. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły. Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną. Pieczemy koło 15 minut w 170 stopniach.

Ciastka korzenne
Do misy wlewamy ciepłą margarynę , dodajemy ksylitol i miksujemy . W trakcie miksowania dodajemy żółtka i nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ).
Ciastka korzenne
Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując.
Ciastka korzenne
Na końcu dodajemy przyprawy korzenne i mieszamy .
Ciastka korzenne
Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.