Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Korzenne markizy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne korzenne ciasteczka z masą grysikową, oprószone cukrem pudrem.

Korzenne markizy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne markizy

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ kostki masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dkg cukru
  • ½ op cukru waniliowego
  • ½ op przyprawy korzennej
  • Masa:
  • 1 szkl mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 op cukru waniliowego
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Korzenne markizy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Małą szklaneczką wykrawamy w cieście kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-10 minut w temp. 170 stopni. Mleko zagotowujemy razem z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy zimny grysik i ucieramy. Masą smarujemy połowę upieczonych ciasteczek. Każde ciastko z masą sklejamy z ciastkiem bez masy. Z kartonu wycinamy szablony z różnymi wzorami. Szablon kładziemy na ciastku, oprószamy cukrem pudrem i zdejmujemy. Dzięki temu uzyskamy piękną dekorację z cukru pudru dla naszych ciasteczek.
Korzenne markizy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Korzenne markizy
Przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Małą szklaneczką wykrawamy w cieście kółka.
Korzenne markizy
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-10 minut w temp. 170 stopni.
Korzenne markizy
Przygotowujemy masę grysikową. Masą smarujemy połowę upieczonych ciasteczek. Każde ciastko z masą sklejamy z ciastkiem bez masy.