misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, kruche i aromatyczne ciasteczka z nietypowym dodatkiem. Doskonałe nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty w chłodny zimowy dzień, ale i na każdy inny dzień.

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 640 g mąki pszennej ( u mnie typ 405)
  • 400 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g przyprawy do grzańca
  • 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Puder, mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, przyprawy do grzańca oraz zmielony cynamon. Dodajemy dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojone w kostkę.

Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.

Z tej porcji ciasta wyszło 5 blach ciasteczek na potrzeby szkolne:) W sumie 120 ciasteczek. 
Kruche ciasteczka
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Kruche ciasteczka
Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka
Kruche ciasteczka
Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
Kruche ciasteczka
Pieczemy w temp 180 st przez 10-15 minut

Tagi:

ciastka kruche