Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka
Puder, mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, przyprawy do grzańca oraz zmielony cynamon. Dodajemy dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojone w kostkę.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
Z tej porcji ciasta wyszło 5 blach ciasteczek na potrzeby szkolne:) W sumie 120 ciasteczek.
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto i wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w temp. 180 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane jest ciasto i jaka jest wielkość ciasteczek.
Z tej porcji ciasta wyszło 5 blach ciasteczek na potrzeby szkolne:) W sumie 120 ciasteczek.