madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekoladowe ciasteczka które bardzo szybko się robi o zaakcentowanym kakaem smaku wzbogacone kawałkami czekolady oraz płatkami migdałów

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami

Składniki:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 dag masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 łyżki płatków z migdałów

Sposób przygotowania:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami

ETAP 1:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami
Gorące rozpuszczone kakao miksujemy z kakao

Masło roztapiamy w rondelku i gorące przelewamy do miski miksera, a następnie miksujemy z przesianym kakao. W następnej kolejności dodajemy cukier, ekstrakt wanilii oraz maślankę. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz sodą oczyszczoną.

ETAP 2:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami
Czekolady kroimy w średniej wielkości kosteczkę

Obie mleczne czekolady kroimy w drobnej wielkości kosteczkę.

ETAP 3:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami
Do ciasta dodajemy czekoladę i migdałowe płatki

Do ciasta na ciasteczka dodajemy pokrojoną czekoladę oraz migdały w płatkach. Mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami
Ciasto układamy porcjami na blasze wyłożonej papierem

Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mniej więcej po pół łyżki na ciastko pozostawiając odstępy.

ETAP 5:

Ciastka na maślance z czekoladą i migdałami
Ciastka pieczemy piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciastka przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia na blasze lub na kratce i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru.