jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka nadziewane porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite ciastka z porzeczkami w porze letniej

Ciastka nadziewane porzeczkami

Składniki:

Ciastka nadziewane porzeczkami

 

  • 30 dag mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 6 łużek mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 10 dag świeżych czarnych porzeczek
  • 10 dag świeżych czerwonych porzeczek
  • 14 dag twarożku śmietankowego
  • 10 dag startych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • sól- szczypta
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka nadziewane porzeczkami
Dokładnie utrzeć twarożek śmietankowy z olejem, mlekiem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy, dobrze zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Posypać stolnicę niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto,pokroić nakawałki 10*15 cm. Oddzielić białko od żółtka jednego jajka. Wymieszać migdały z cukrem pudrem oraz białkiem.Masą posmarować kawałki ciasta. umyć, osuszyć porzeczki, delikatnie oderwać owoce od gałązek. Obłożyć porzeczkami kwadraciki do połowy, zagiąć ciasto nad owocami, dokładnie skleić brzegi. Przednią krawędź każdego ciasteczka ponacinać na głębokość 1 cm. Rozbełtać żółtko, posmarować nim ciasteczka. Posmarować tłuszczem blachę piekarnika, ułożyć na niej ciastka tak, aby się ze sobą nie stykały. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 355-40 minut w temp. 200 stop. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.