Sposób przygotowania:
Ciastka serowe z pieprzem
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego na wiórki ostrym nożem. Zgarnąć na stos i wbić cztery żółtka surowe lub ugotowane wcześniej i obrane z białek, dodać kwaśną śmietanę, startego sera żółtego, szczyptę soli, szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz dużą szczyptę pieprzu cytrynowego. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć i rozwałkować, a następnie wykrawać foremkami lub radełkiem różne kształty i układać na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, zsunąć ciastka na tacę łopatką kuchenną i piec następne.